2014. november 10., hétfő

Készülődés a télre

november 10.

Könnyed szombat reggeli (az illatára még a Marci is felébredt...)
Egy hete nem írtunk a naplóba, így már nagyon időszerű a következő bejegyzés... Igazából telnek egymás után a napok, szépen csendesen, különösebb esemény nélkül. A múlt héten beszereztem pár jó meleg holmit a várható hideg télre, Kinga kapott hótaposót, sígatyót, síkesztyűt, a fiúk meleg zoknikat. A hét közepén állítólag megérkezik a nagy hideg, és tartósnak jósolják, de nagy havat ide még nem ígértek. Wisconsin, Észak-Datota, Dél-Dakota államok fognak már most behavazódni, de ezekbe egyébként is hamar beköszönt a tél, általában jó sok hóval. Az itteniek felkészítettek minket a nagy télre, érdekesség, hogy a Notre Dame egyetemen külön előadást tartottak a külföldi diákoknak arról, hogy vegyék komolyan a télre való felkészülést, legyen sapka-sál- kesztyű készenlétben. Kicsit viccesnek hangzik, de itt rengeteg a meleg égövről származó, akik csak hírből ismerik a hideget. Szóval, most kicsit ezekre a dolgokra kell koncentrálni, hogy rendesen fel legyünk készülve a télre. Holnap jön a kéményseprő, megnézi a kéményt, jó lenne használni a kandallót is. A múltkor begyújtottak a fiúk, és jól befüstölték a lakást, valamiért nem húzott rendesen a kémény, vagy a fa volt nedves... Mindenesetre holnap kiderül. Állítólag három-négy éve nem lakott itt senki, így nyilván aktuális lesz megnézetni a kéményt.
Titi beszélgetett a chicagoi kollégáival arról is, hogy kell-e gumit cserélni az autón télre, de érdekes módon itt nem is hallottak arról, hogy létezik téli gumi ill. nyári gumi. Csak jó minőségű autógumi van. Legalább egy gonddal kevesebb...

Nelli szokásosan finom ropogós kenyere - csak nekünk!
Aztán már gondolkoztunk a karácsonyi készülődés kapcsán is dolgokról, nézegettük a műanyag fákat a boltokban (bizony, már lehet kapni!!!). Nagyon szépek, de valahogy nem visz rá a lélek, hogy műfát vegyünk! Egyébként is jó drága, eltenni, hazavinni úgysem tudjuk. Viszont az első infók szerint a "rendes" fa még drágább, 150 dollár körül van. Egészen megijedtünk, de aztán megnyugtattak az itteniek, hogy az a chicagoi elvetemült ár, itt South Bendben 20-25 dollárba kerülnek a fák. Azért nem mindegy! Úgy néz ki, hogy szaloncukrot is sikerül rendelni egy magyar termékeket kínáló honlapról, úgyhogy remélem minden összejön Karácsonyra! Ezen a honlapon egyébként van téli szalámi, füstölt kolbász, fűszerek, szörpök, egyszóval ( majdnem ) minden, ami az itteni boltokból hiányzik.

Evie és David vázás "házi" virágot hozott
Tegnap nagyon finom marhapörkölttel örvendeztettük meg magunkat és a vendégeinket. Amish marhából készült, magyar paprikával, nagyon-nagyon finom lett! Evie és a férje, David voltak a vendégeink, nagyon ízlett nekik az ebéd! ( mindketten kétszer szedtek...)Jó hangulat volt, Davidnek jó beszélőkéje van, elfogyott majdnem két palack vörösbor! Megtudtuk egyébként, hogy az USA-ban egyedül Indiana államban nem lehet venni vasárnap alkoholt. Hát ezt kifogtuk! Egyébként pedig személyazonosságit kérnek az alkoholvásárláshoz. Azért ez vicces, hogy tőlünk is elkérik, jócskán elmúltunk már 18 évesek! Evie-ék egyébként meghívtak bennünket a Hálaadásra hozzájuk, ők nagyon magányosak, nincsenek rokonaik, és nagyon szeretik a vendégeket. Mondtuk, hogy hozzánk egy csomóan jönnek, legkevesebb 10-en leszünk, számukra teljesen idegen emberek de azt mondták, hogy nem gond, nagy a házuk, elférünk. Nagyon kedves gesztus! ( Egyébként ide várjuk Bence két volt osztálytársát, természetesen Carolt a két tesójával, Reginát St. Louis-ból,  és persze Johannát.)
Kingának jó kis kutyázós hétvégéje volt, szombaton volt Raquellel kutyát sétáltatni, aztán a piacon, majd ebédig nála volt játszani Maggie-vel. Vasárnap reggel is elment velük sétálni, majd Evi-ék kutyájával, Pumával játszott sokat itthon. Aranyos volt Evie, direkt Kinga kedvéért hozták el Pumát.
Nem tudom, hogy milyen fajtájú kutya ez a Puma, de gyönyörű, hófehér, puha, vastag szőre van, nagyon szép kutya!
Könnyed szombati ebéd, a szokásos piacozást követően (polish sausage)
Holnap lesz Márton-nap, sajnos ezúttal liba nélkül. Megkérdeztük a piacon a szárnyashúsosnál, hogy van-e libájuk, de azt mondták, hogy legközelebb jövő ősszel lesz. Hát, azt mi nem várjuk itt meg, jövőre már otthon sütjük a libát!
Most, hétfő délelőtt van, Titi itthon dolgozik, a gyerkőcök a suliban. Egy újabb klassz hét vár ránk!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése