2014. december 8., hétfő

Itt járt a Mikulás!

december 8.


Az, hogy a Mikulás itt járt South Bendben december elején, nem is olyan egyértelmű! Itt ugyanis csak karácsonykor, azaz december 25-re virradóra várják a gyerekek. Kinga törte is a fejét rendesen, hogy most mi lesz december 6-án? Csak a mi kedvünkért ide fog jönni a Mikulás előbb? Lehetséges ez? Egyszóval merő aggódás volt szegény gyerek, persze mi biztattuk, hogy reménykedjen, a Mikulástól ez is kitelik talán... Nagy volt az öröm, mikor Kinga megtalálta a telepakolt kiscsizmát! Lám, nem csalódott a jó öreg Püspökben!


Egyébként a már szinte mindenütt látható karácsonyfa miatt is magyarázkodnunk kellett. Itt ugyanis az a szokás, hogy a Hálaadás után, tehát december elején már felállítják az otthonokban, középületekben, köztereken a feldíszített fenyőfákat, kiaggatják a nagyméretű zoknikat a kandallókra. Kinga megdöbbenve vette észre az első fákat, és szóvá is tette azonnal. Valami olyasmit makogtunk, hogy itt mások a szokások, meg, hogy vannak türelmetlen emberek, akik nem tudják kivárni, hogy az angyalok megérkezzenek a karácsonyfával. Szóval elég bénán magyarázkodtunk, de úgy tűnik, hogy elég volt, nem feszegette tovább a dolgot. Abban maradtunk mindenesetre, hogy mi megvárjuk az angyalokat a fával...
 
Nagyon látványosak egyébként a karácsonyi ünnepi fények a házakon. Egészen különlegesek is vannak, némelyik jó csicsásra sikeredik, de jobbára ízlésesek. Szeretik a hatalmas koszorúkat, a különféle felfújható, és nem felfújható, világító figurákat, fényfüzéreket. ( Az egyik szomszéd háza előtt van egy hatalmas Mikulás, meg Olaf, a hóember a "Jégvarázs"-ból) Néha az amerikai filmekben látni hasonlókat, no ezek itt élőben is ugyanolyanok. Egyik este Titivel elmentünk kivilágítás-néző sétára itt a környékünkön, és már az volt a fura, ha egy házon nem volt semmi. Megjegyzem még a miénken sincs, de lehet, hogy beszerzünk egy világító koszorút, Marci nagyon lobbizik érte!
 
A hétvége csendesen telt, szombaton pihengettünk, Kinga, Titi, meg a szomszédból Jonatan játszótereztek egy nagyot, mi Bencével elmentünk vásárolni a Martin's-ba. Ez az egyik nagyon kedvelt boltom, itt van a közelben, és gyakorlatilag minden van, ami kellhet, beleértve pl. a nyúlkaját is!
Vasárnap a Notre Dame-ba mentünk misére, majd ebédre jött Carol, kávé-sütire meg a szomszéd kutyás néni. Nemsokára megkapjuk a kutyáját két hétre, így meg kellett beszélni vele pár dolgot. Nem kis kihívás lesz ez nekünk, hiszen kutyánk soha nem volt, ráadásul ez szobakutya, úgyhogy itt fog motoszkálni körülöttünk. De legalább kipróbáljuk, Kinga rettenetesen várja már!

TT "közbejegyzés": Mise után körbjártuk az egyetemi temető egy részét, nagyon sok magyar síremléket találtunk, persze már jó öregek és nem is a legpontosabb magyarságúak. Majdnem egy sorban volt egy Tóth és egy Szilágyi, ami azért vicces, mert ez a vezetéknevünk a tanszéken dolgozó barátommal. Megküldtem neki is a fotókat, hadd örüljön közös sorsunknak...



Vasárnap este Titivel visszamentünk a Notre Dame-ba egy adventi "lessons and carols" nevű eseményre, ami tulajdonképpen abból állt, hogy olvasmányokat olvastak fel, majd kórusműveket adtak elő különböző kórusok, és közös énekek is voltak. Nagyon tetszett, szép műsor volt. Itt egyébiránt nem nagyon "divat" az adventi Rorate, legalábbis a környező templomokban nincs, viszont sok karácsonyi hangverseny, rendezvény van. Jobb híján, ezekre igyekszünk elmenni.
 
Nagy hír, hogy valószínűleg Betti kijön hozzánk a második félévre!!!! Nemrég tudtuk meg, hogy a Notre Dame egyetemen ingyen tanulhatnának ( Betti, Bence ), míg Titi ott tanít, persze nem hivatalosan, de engedéllyel. Még meg kell beszélni a konkrét professzorokkal is, akik az órákat tartják, de a felsőbb jóváhagyást megkaptuk. Ez nagyon jó lehetőség, talán fel sem fogják, hogy mekkora! Egyébként dollártízezreket kellene fizeni! Az otthoni egyetemen sem kellene halasztani, hanem ún. kedvezményes tanrendet kér, és levizsgázik, ha hazajöttünk. Szóval, most ennek a lázában égünk, intézni kell vízumot, egyebeket. Jó lesz megint együtt lenni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése