2014. december 1., hétfő

Thanksgiving egykor és ma

November 27.

Az első ünnep
Thanksgiving-et az első angol és holland telepesek megérkezése óta ünneplik Amerikában, hivatalos ünneppé Lincoln elnök tette 1863-ban november negyedik csütörtökét. Bár a Karácsonyt még nem éltük itt át, úgy néz ki, hogy ez azzal vetekedő fontosságú családi ünnep. Legalábbis jobban magáénak tudja érezni a sokszínű, messze nem csak a keresztény ünnepvilágból táplálkozó társadalom. De úgy is lehet mondani, hogy Thanksgiving-gel kezdődik a karácsonyi időszak, így például sok helyen már december elején felállítják és díszíteni kezdik a fenyőfát. Ilyenkor milliók utaznak országúton, repülővel, akár az ország másik végén élő szeretteikkel töltsék a csütörtök délutánt. Az időjárással gyűlhetett csak meg a bajuk: idén nagyon korán jött a hó, itt, South Bend-ben is havas tájra ébredtünk, egy hete pedig Buffalo-ban esett majdnem két méternyi hó!
Az ünnep pontos eredete részben a homályba vész. Az első angol puritán telepesek 1620 decemberében érkeztek a Mayflower hajó fedélzetén. A 120 utasból 46-an meghaltak az első hónapokban, de az indiánoknak is köszönhetően mégis átvészelték az első telet, amelyet közös lakomával ünnepeltek meg. A következő nagy ünnepségre két évvel később, 1623-ban került sor, amikor egy nagy szárazságot követőn hosszan imádkoztak az első lakosok a megmentő esőért. Miután imáik meghallgatásra találtak, vendégül látták indián barátaikat. A későbbi, hasonló ünnepségek a holland és brit betakarítási ünnep hagyományait folytatták. A mai módon az 1860-as évektől adnak hálát az amerikaiak, a november negyedik csütörtökét 1941-ben rögzítette a törvényhozás. A rossz nyelvek szerint a november végi időzítésnek egyik indoka az volt, hogy a karácsonyi vásárlási időszakot előrehozva segíthetik a vállalkozásokat.



A Thanksgiving itteni barátaink szerint három nélkülözhetetlen eleme a pulykás lakoma, az amerikai football meccs nézése a TV-n és készülődés a másnapi nagy bevásárlásra. A kettő és öt óra között feltálalandó ebéd főszereplője az egészben sült pulyka áll. Néhány évvel korábbi adat szerint az éves 260 millió pulyka harmada ezen a napon kerül az asztalra. Két nagy iskola küzd egymással, az egyik tábor szerint töltve kell a pulykát felszolgálni, mások szerint a tölteléket csakis külön szabad tálalni – mi ez utóbbi táborba igazoltunk. A mi pulykánk története egészen egyedi volt. A második osztályba járó Kinga lányunk a napokban egy matek versenyen vett részt, ahol a nyelvi akadályokat is legyőzve egy pulykát nyert! Büszkén cipelte haza a 12 fontos madarat, annak tudatában, hogy ő is hozzájárult az ünnepi lakomához. A pulykához sokféle köretet szokás tálalni: sonkás zöldbabot, sütőtökös püré, vörös áfonya szósz, pirított mandulás kelbimbót és hagymás krumplipürét – ez utóbbi mondjuk magyar hozzájárulás. A sütiknél kötelező az almás pite, a sütőtökös sajttorta és az édeskrumplis pite.

A hálaadás másnapja a “fekete péntek”. A Black Friday a nagy akciózások napja. Sok bolt már napokkal korábban is megkezdeni a leárazást, de az igazán nagy megtakarításokat ezen a napon lehet elérni. Ha eddig valaki azt gondolta, hogy az üzletnyitás előtti sorbaállás a magyarok sajátja, akkor az bizony téved. Barátaink szerint ezen a napon a legjobb elkerülni a bevásárlóközpontok környékét is. Majdnem hasonló áron lehet egyébként vásárolni a hétvégét követő hétfőn, amikor az internetes áruházak árazzák le egy napra sok terméküket.

Nelliék is péntek este elnéztek két boltba, már sok minden nem volt, de legalább tömeg sem. Az első adatok szerint idén 10 %-kal kevesebbet költöttek az emberek - ez szerintünk nagyrészt azért volt, mert idén most már az előző napokban is elkezdték az akciózást.

Szóval, szép ez az ünnep, de nagyon rátelepszik az üzleti megfontolás, csakúgy, mint a karácsonyi készülődés egészére. Azért üdítő kivételek itt is vannak. Az USA-ban sokat lehet tanulni arról, amit nagy szavakkal ‘társadalmi felelősségvállalásnak’ szoktunk hívni. Számos példa van arra, hogy tevékenyen, nem csak adományokkal segítenek másokon, vagy vesznek részt iskolai, egyházközségi, s egyéb nem öncélú eseményen. Több olyan riportot láttunk, hogy egyházi szervezésben megvendégelik a szegényeket, fehér abroszos lakomára várják őket az önkéntesek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése